Reklama

Z zakonnej kuchni

Sałatka wiosenna

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
1/2 pęczka zielonych szparagów
4 jajka
2 salaterki poszarpanej sałaty (zwykłej, rzymskiej lub miksu np. z dodatkiem radicchio)
1 pomidor
1 dymka
4 łyżki tartego parmezanu
SOS CEZARA
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

WYKONANIE:
Szparagi umyj i odłam twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokrój ukośnie na plasterki, główki pozostaw w całości. Wrzuć na lekko osolony wrzątek i blanszuj ok. 2 min. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki. Sałatę poszarp na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, wymieszaj ze szparagami i jajkami. Dodaj pokrojonego w kosteczkę pomidora. Posyp posiekaną dymką. Dopraw do smaku. Składniki sosu wymieszaj i polej nimi sałatkę, a na koniec oprósz ją startym parmezanem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-04-05 13:22

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Co zrobić z ciecierzycy

Ciecierzyca to wciąż u nas mało popularna roślina strączkowa. A szkoda, bo jej nasiona są bardzo sycące i bogate w różne składniki mineralne. Można z niej przygotować wiele dań.

Do podanych wyżej przepisów możesz użyć zarówno ciecierzycy z puszki, jak też wcześniej namoczonej i ugotowanej suchej ciecierzycy. Aby uzyskać ok. 40 dag ugotowanej ciecierzycy, potrzebujesz użyć niecałą szklankę, czyli ok. 17 dag, suchej. Należy ją wcześniej zalać zimną wodą (wystarczą 2 szklanki, czyli ok. 500 ml), i moczyć nie dłużej niż 12 godz. Ciecierzyca wchłonie sporo wody i napęcznieje. Wodę z moczenia wylej, a ciecierzycę przepłucz i umieść w garnku. Wlej do 500 ml wody i zagotuj ciecierzycę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała, i gotuj ciecierzycę pod przykryciem do miękkości (od 1 do 1,5 godz.). Miękką ciecierzycę odcedź na sitku i pozostaw do przestudzenia.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Miasto na wiecznej Skale

2025-12-03 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Family News Service

• Iz 26, 1-6 • Ps 118 • Mt 7, 21.24-27
CZYTAJ DALEJ

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia borówek amerykańskich

2025-12-05 17:38

[ TEMATY ]

borówki

Materiał sponsorowany

Małe, granatowe owoce, duża moc. borówka amerykańska to źródło polifenoli, błonnika pokarmowego i witamin. W porcji 100 g dostarczasz niewiele kalorii, a dużo przeciwutleniaczy. Najcenniejsze są antocyjany ze skórki, które wspierają naczynia krwionośne, wzrok oraz regenerację po wysiłku.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję