Reklama

Z kuchni naszych sąsiadów

Wiele restauracji w ramach protestu przeciw rosyjskiej inwazji na Ukrainę wykreśliło ze swojego menu ruskie pierogi. W ich miejsce pojawiają się pierogi ukraińskie. W istocie to ich prawidłowa nazwa, bo pochodzą nie z Rosji (tam ich nie uświadczysz), a z Ukrainy, konkretnie z Rusi Czerwonej, historycznej krainy na południowo-zachodniej Ukrainie oraz w południowo-wschodniej Polsce.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ukraińskie pierogi

Ciasto:
35 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka masła
ok. 3/4 szklanki wody – przegotowanej, ciepłej

Farsz:
50 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag białego sera
sól, pieprz ew. przyprawa do ziemniaków
10 dag chudego wędzonego boczku
1 cebula

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej w nie roztopione masło i pomału wlewaj ciepłą wodę. Połącz składniki. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie sprężyste.

Reklama

Przygotuj farsz. Jeszcze gorące ziemniaki oraz ser przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę, przesmaż na patelni i dodaj do masy ziemniaczano-serowej. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, ew. przyprawę do ziemniaków. Wszystko wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wykrawaj kółka wielkości szklanki, na każdym układaj łyżeczkę farszu. Zawijaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem przesmażonym z cebulą.

Lwowski barszczyk wiosenny

Składniki:
50 dag młodych buraków
3 młode marchewki
3 młode pietruszki
1 młody seler
25 dag mielonego mięsa (wołowego lub indyczego)
1 l rosołu drobiowego
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka mąki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
sok z cytryny

Jarzyny obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj z mięsem. Rozgrzej tłuszcz, dodaj masę mięsno-jarzynową i duś na niewielkim ogniu, stale mieszając, dopóki mięso nie zmieni koloru. Zalej gorącym rosołem i zagotuj, stale mieszając. Śmietanę wymieszaj z przesianą mąką, dodaj do zupy i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zupa zgęstnieje. Dodaj do zupy zmiażdżony czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz sokiem z cytryny.

2022-03-15 11:44

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Włoski „łowca” pedofilów ks. Fortunato Di Noto: musimy bardziej chronić dzieci

2024-05-05 15:35

[ TEMATY ]

Ks. Di Noto

Włodzimierz Redzioch

Ks. Fortunato Di Noto

Ks. Fortunato Di Noto

Pedopornografia staje się coraz powszechniejszym przestępstwem w internecie, do tego dochodzą nadużycia związane z wykorzystywaniem sztucznej inteligencji. W rozmowie z włoską agencją SIR wskazuje na to ks. Fortunato Di Noto. Jest on inicjatorem Dnia Dzieci Ofiar Przemocy, Wykorzystywania i Obojętności, który przypada w pierwszą niedzielę maja. W tym roku obchodzony jest już po raz dwudziesty ósmy i przekroczył granice Włoch, docierając m.in. do Polski, Francji i Watykanu.

Obojętność unicestwia dzieciństwo

CZYTAJ DALEJ

Ks. prof. Tomasik: Pierwszą Komunię św. można przyjąć wcześniej niż w wieku 9 lat

2024-05-05 08:31

[ TEMATY ]

Pierwsza Komunia św.

Karol Porwich/Niedziela

W Kościele katolickim istnieje możliwość wcześniejszej Komunii św. niż w wieku 9 lat, jeżeli rodzice tego pragną, a dziecko jest odpowiednio przygotowane - powiedział PAP konsultor Komisji Wychowania Katolickiego KEP ks. prof. Piotr Tomasik. Wyjaśnił, że decyzja należy do proboszcza parafii.

W maju w większości parafii w Polsce dzieci z klas trzecich szkół podstawowych przystępować będą do Pierwszej Komunii św. W przygotowanie uczniów zaangażowane są trzy środowiska: parafia, szkoła i rodzina.

CZYTAJ DALEJ

Za nami doroczna pielgrzymka Przyjaciół Paradyża

2024-05-05 19:17

[ TEMATY ]

Przyjaciele Paradyża

Wyższe Seminarium Duchowne w Paradyżu

Karolina Krasowska

Głównym punktem pielgrzymki była Msza św. pod przewodnictwem bp. Tadeusza Lityńskiego

Głównym punktem pielgrzymki była Msza św. pod przewodnictwem bp. Tadeusza Lityńskiego

Modlą się o nowe powołania i za powołanych, a także wspierają kleryków przygotowujących się do kapłaństwa. Dziś przybyli do Wyższego Seminarium Diecezjalnego na doroczną pielgrzymkę.

5 maja odbyła się diecezjalna pielgrzymka „Przyjaciół Paradyża" do Sanktuarium Matki Bożej Wychowawczyni Powołań Kapłańskich w Paradyżu. Spotkanie rozpoczęło się od Godzinek o Niepokalanym Poczęciu NMP i konferencji rektora diecezjalnego seminarium ks. Mariusza Jagielskiego. Głównym punktem pielgrzymki była Msza św. pod przewodnictwem bp. Tadeusza Lityńskiego. – Gromadzimy się przed obliczem Matki Bożej Paradyskiej jako rodzina Przyjaciół Paradyża w klimacie spokoju, wyciszenia, refleksji i modlitwy, ale przede wszystkim w klimacie ofiarowanej miłości, o której tak dużo usłyszeliśmy dzisiaj w słowie Bożym – mówił na początku homilii pasterz diecezji. – Dziękuję wam za pełną ofiary obecność i za to całoroczne towarzyszenie naszym alumnom, kapłanom i tym wszystkim wołającym o rozeznanie drogi życiowej, dla tych, którzy w tym roku podejmą tę decyzję. Nasza modlitwa podczas Eucharystii jest źródłem i znakiem pewności, że jesteśmy we właściwym miejscu, bowiem Pan Jezus jest z nami i gwarantuje owocność tego spotkania swoim słowem, mówiąc „bo, gdzie są zebrani dwaj lub trzej w Imię Moje, tam Jestem pośród nich”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję