Najczęściej zbieramy ziele pokrzywy w maju, dlatego niektórzy mogą się dziwić, że piszemy o niej dopiero na progu listopada. Okazuje się, że to najlepszy czas, aby udać się na pola, łąki czy do lasu, by zebrać nasiona pokrzywy. Jesienią są one naszymi sprzymierzeńcami w walce z chorobami i słabą odpornością. I choć nasiona pokrzywy są mało wykorzystywane w celach leczniczych, to warto się zapoznać z ich właściwościami.
Nasiona pokrzywy znajdują się na przekwitłych pędach. Gdy są dojrzałe, mają ciemnobrązowy kolor. Aby zebrać nasiona, zaopatrzmy się w rękawice i mały nożyk – będzie nam wygodniej je zrywać lub ścinać całe pędy. Zebrane nasiona oczyśćmy i przesiejmy na sitku. Jeżeli są wilgotne, dosuszmy je w lekko podgrzanym piekarniku i przełóżmy do słoika. Są one bardzo cenne dla naszego zdrowia. Świadczy o tym choćby fakt, że w ostatnim czasie zostały okrzyknięte mianem superfood, czyli naturalnego produktu żywnościowego, który zawiera wyjątkowo korzystnie działające na nasz organizm składniki, m.in.: witaminy E, F, prowitaminę A oraz minerały.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Mając tego świadomość, powinniśmy wykorzystywać nasiona pokrzywy przede wszystkim w celu wzmocnienia organizmu. Możemy zemleć je na proszek i przyjmować codziennie po łyżeczce. Ale uwaga: żeby zmielone nasiona nie straciły swoich leczniczych właściwości, powinniśmy je zużyć w ciągu tygodnia, po czym przygotować nową porcję. Możemy też posypywać nimi kanapki lub dodawać je do sałatek. Ważne jest, abyśmy taką kurację przeprowadzili w ciągu 2 tygodni, maksimum miesiąca. Po tym czasie obowiązkowo robimy 1-2 tygodnie przerwy.
Nasiona pokrzywy możemy też stosować w: cukrzycy, miażdżycy, chorobie wrzodowej, stanach zapalnych jelit i żołądka, jak również w zapaleniu układu moczowego oraz gruczołu krokowego.
Nasiona pokrzywy można też kupić w sklepach zielarskich, ale są bardzo drogie.
Nalewka z nasion pokrzywy
Jak przygotować?
Jedną część rozdrobnionych nasion pokrzywy zalewamy pięcioma częściami alkoholu 50-60% i odstawiamy na 7 dni (niektóre źródła mówią o miesiącu). Następnie odcedzamy nasiona przez szmatkę.
Jak stosować?
Zażywamy nalewkę 2 razy dziennie po 5-10 ml na wodzie. Kurację stosujemy przez 1,5 miesiąca. Nalewka wspomaga m.in. funkcjonowanie wątroby, nerek i śledziony.