Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Siła kiełków

Kiełki to rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Powstają z nasion. Są w nich zmagazynowane zapasy składników odżywczych, które ułatwiają start i początkowy rozwój docelowej rośliny.

Niedziela Ogólnopolska 11/2021, str. 56

[ TEMATY ]

porady

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jedzenie jednak samych nasion nie jest tak samo korzystne, jak spożywanie kiełków, ponieważ w trakcie procesów kiełkowania uaktywniają się enzymy, dzięki czemu kiełki są znacznie łatwiej przyswajalne dla naszego układu pokarmowego i mają olbrzymie walory zdrowotne.

Kiełki mają wysoką zawartość potasu i magnezu, co wpływa korzystnie na nastrój i samopoczucie, a wysoki poziom witaminy C wzmacnia odporność. Jest wiele rodzajów kiełków – poniżej opiszę kilka z nich.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kiełki lucerny działają wzmacniająco na zęby, kości i mięśnie, a także na układ odpornościowy. Dzięki obecności kanwainy chronią przed nowotworem trzustki czy okrężnicy. Są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i C, kwas foliowy, magnez, cynk i selen. Zalecane są dla kobiet w ciąży i mam karmiących. Wspomagają pracę serca oraz leczą dolegliwości reumatyczne. Dzięki zawartości lecytyny są pomocne dla osób mających problemy z pamięcią.

Reklama

Kiełki rzodkiewki mają działanie wykrztuśne. Wysoka zawartość witaminy C powoduje, że korzystnie wpływają na naszą odporność i pomagają w walce z infekcją. Kiełki rzodkiewki działają oczyszczająco na drogi oddechowe oraz zatoki. Dzięki zawartości siarki poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry. Mają działanie moczopędne, a zatem przyspieszają procesy oczyszczające organizm. Hamują rozwój bakterii i grzybów oraz działają przeciwzapalnie. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Kiełki gryki zawierają witaminy A, C i E, wapń, cynk, magnez oraz żelazo, a także kwasy glutaminowy i asparaginowy. Roślinki alkalizują i oczyszczają organizm, neutralizują toksyny i oczyszczają układ limfatyczny, dzięki dużym zasobom rutyny wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Oprócz tego przeciwdziałają osteoporozie.

Kiełki fasoli mung przede wszystkim zawierają dużo białka, są więc lekkostrawne i łatwiej przyswajalne niż białko zwierzęce. Ponadto regulują cholesterol. Zawierają sporo antyutleniaczy, które chronią przed wystąpieniem nowotworów i chorób serca.

Kiełki słonecznika wzmacniają głównie kości i zęby. Pozytywnie wpływają na przemianę materii i są bardzo bogatym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i potas – stąd zalecane są w diecie wegetariańskiej, zazwyczaj ubogiej w te minerały.

Kiełki świetnie komponują się z kanapkami, sałatkami, twarożkiem, jajkami, daniami mięsnymi i rybnymi. Mogą być wspaniałą jadalną dekoracją wielu potraw. Można je hodować samemu w domu w kiełkownicy, na wacie, ale znajdziemy je również na półkach sklepowych. Przed zakupem, należy zwrócić uwagę, czy znajdowały się w lodówce, sprawdzić ich datę ważności oraz obejrzeć je dokładnie czy nie pojawiła się na nich pleśń lub czy nie są wysuszone.

2021-03-09 12:27

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy prezent

Niedziela Ogólnopolska 51/2017, str. 48

[ TEMATY ]

porady

©juliasudnitskaya/fotolia.com

Pewnego dnia rozmawiałam z córeczką o historii Bożego Narodzenia. Zadawałam pytania, ona odpowiadała.
CZYTAJ DALEJ

O. Pasolini: Adwent, czas ufnego oczekiwania na zbawienie

2025-12-05 18:13

[ TEMATY ]

rekolekcje

adwent

VATICAN NEWS

Vatican Media

o. Robert Pasolini

o. Robert Pasolini

„Paruzja Pana. Oczekiwanie bez wahania” - to temat pierwszej z trzech medytacji adwentowych prowadzących ku Bożemu Narodzeniu, wygłoszonej dziś rano, 5 grudnia, w Auli Pawła VI - informuje Vatican News. W obecności Papieża kaznodzieja Domu Papieskiego o. Roberto Pasolini podkreśla, że w Adwencie musimy ciągle pamiętać o potrzebie zbawienia i nie osłabiać radykalizmu Ewangelii.

Pierwsza z trzech zaplanowanych medytacji o. Pasoliniego koncentruje się na Paruzji Pana i wprowadza w czas szczególny: zakończenie Jubileuszu Nadziei. „Adwent — podkreśla kapucyn — jest czasem, w którym Kościół rozpala na nowo nadzieję, kontemplując nie tylko pierwsze przyjście Pana, lecz przede wszystkim Jego powrót na końcu czasów”. To moment, w którym wierni są wezwani, by „oczekiwać i zarazem przyspieszać przyjście Pana poprzez czujność spokojną i pełną działania”.
CZYTAJ DALEJ

Radio Maryja świętowało rocznicę swojego powstania

2025-12-06 15:47

[ TEMATY ]

Radio Maryja

MK

W hali widowiskowo– sportowej w Toruniu trwają uroczystości z okazji 34. rocznicy powstania Radia Maryja. Głównym punktem tego modlitewnego spotkania będzie uroczysta Eucharystia, której przewodniczył będzie i homilię wygłosi ks. kard. Gerhard Mueller, były Prefekt Kongregacji Nauki Wiary. Wydarzenie transmituje TV Trwam i Radio Maryja.

Od 34 lat do domów Polaków dociera katolicki głos. Radio Maryja świętuje kolejną rocznicę powstania. Uroczystości z tej okazji odbędą się na hali widowiskowo – sportowej w Toruniu. Ci, którzy nie dotrą osobiście będą mogli je śledzić za pomocą radioodbiornika oraz poprzez Telewizję Trwam.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję