Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Siła kiełków

Kiełki to rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Powstają z nasion. Są w nich zmagazynowane zapasy składników odżywczych, które ułatwiają start i początkowy rozwój docelowej rośliny.

Niedziela Ogólnopolska 11/2021, str. 56

[ TEMATY ]

porady

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jedzenie jednak samych nasion nie jest tak samo korzystne, jak spożywanie kiełków, ponieważ w trakcie procesów kiełkowania uaktywniają się enzymy, dzięki czemu kiełki są znacznie łatwiej przyswajalne dla naszego układu pokarmowego i mają olbrzymie walory zdrowotne.

Kiełki mają wysoką zawartość potasu i magnezu, co wpływa korzystnie na nastrój i samopoczucie, a wysoki poziom witaminy C wzmacnia odporność. Jest wiele rodzajów kiełków – poniżej opiszę kilka z nich.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kiełki lucerny działają wzmacniająco na zęby, kości i mięśnie, a także na układ odpornościowy. Dzięki obecności kanwainy chronią przed nowotworem trzustki czy okrężnicy. Są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i C, kwas foliowy, magnez, cynk i selen. Zalecane są dla kobiet w ciąży i mam karmiących. Wspomagają pracę serca oraz leczą dolegliwości reumatyczne. Dzięki zawartości lecytyny są pomocne dla osób mających problemy z pamięcią.

Reklama

Kiełki rzodkiewki mają działanie wykrztuśne. Wysoka zawartość witaminy C powoduje, że korzystnie wpływają na naszą odporność i pomagają w walce z infekcją. Kiełki rzodkiewki działają oczyszczająco na drogi oddechowe oraz zatoki. Dzięki zawartości siarki poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry. Mają działanie moczopędne, a zatem przyspieszają procesy oczyszczające organizm. Hamują rozwój bakterii i grzybów oraz działają przeciwzapalnie. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Kiełki gryki zawierają witaminy A, C i E, wapń, cynk, magnez oraz żelazo, a także kwasy glutaminowy i asparaginowy. Roślinki alkalizują i oczyszczają organizm, neutralizują toksyny i oczyszczają układ limfatyczny, dzięki dużym zasobom rutyny wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Oprócz tego przeciwdziałają osteoporozie.

Kiełki fasoli mung przede wszystkim zawierają dużo białka, są więc lekkostrawne i łatwiej przyswajalne niż białko zwierzęce. Ponadto regulują cholesterol. Zawierają sporo antyutleniaczy, które chronią przed wystąpieniem nowotworów i chorób serca.

Kiełki słonecznika wzmacniają głównie kości i zęby. Pozytywnie wpływają na przemianę materii i są bardzo bogatym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i potas – stąd zalecane są w diecie wegetariańskiej, zazwyczaj ubogiej w te minerały.

Kiełki świetnie komponują się z kanapkami, sałatkami, twarożkiem, jajkami, daniami mięsnymi i rybnymi. Mogą być wspaniałą jadalną dekoracją wielu potraw. Można je hodować samemu w domu w kiełkownicy, na wacie, ale znajdziemy je również na półkach sklepowych. Przed zakupem, należy zwrócić uwagę, czy znajdowały się w lodówce, sprawdzić ich datę ważności oraz obejrzeć je dokładnie czy nie pojawiła się na nich pleśń lub czy nie są wysuszone.

2021-03-09 12:27

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Aby dłonie były sprawniejsze

Poprzez proste ćwiczenia można wzmocnić i rozciągnąć nasze nadgarstki.

* Spleć palce obu dłoni, wyciągnij ręce przed siebie i odwróć je tak, żeby grzbiety dłoni skierowane były do ciebie. * Wyprostuj plecy i ręce w łokciach, wytrzymaj w tej pozycji 10 sekund. * Wznieś wyprostowane ręce ze splecionymi dłońmi nad głowę, wytrzymaj kilka sekund. * Opuść ręce przed siebie. * Odpocznij i powtórz ćwiczenie.
CZYTAJ DALEJ

Prymas Polski do osób konsekrowanych: dobro z natury się rozlewa

2025-12-14 17:31

[ TEMATY ]

abp Wojciech Polak

BP KEP

Abp Wojciech Polak

Abp Wojciech Polak

Słowa św. Tomasza z Akwinu: bonum est diffusivum sui - dobro z natury się rozlewa przypomniał abp Wojciech Polak podczas przedświątecznego spotkania osób konsekrowanych obecnych w archidiecezji gnieźnieńskiej. Opłatkiem i życzeniami podzielili się w niedzielę ojcowie, bracia i siostry zakonne z różnych zgromadzeń i zakonów.

W przedświątecznym spotkaniu zorganizowanym 14 grudnia w Centrum Edukacyjno-Formacyjnym w Gnieźnie uczestniczyli także: biskup pomocniczy gnieźnieński Radosław Orchowicz i ks. kan. Wojciech Rzeszowski, wikariusz biskupi ds. zakonnych.
CZYTAJ DALEJ

Riccardo Muti otrzymał nagrodę z rąk Leona XIV

2025-12-15 09:27

[ TEMATY ]

nagroda

Nagroda Ratzingera

@Vatican Media

Maestro Riccardo Muti

Maestro Riccardo Muti

Wspaniała muzyka sakralna wróciła do Aulii Pawła VI w Watykanie. A to za sprawą najbardziej znanego włoskiego dyrygenta Riccardo Mutiego, który został uhonorowany „Nagrodą Ratzingera”.

Nagroda ta, ustanowiona w 2011 r., przyznawana jest corocznie, na wniosek Komitetu Naukowego Fundacji Ratzingera za zgodą Papieża, wybitnym postaciom ze świata kultury i sztuki inspirowanej chrześcijaństwem. Dotychczasowymi laureatami Nagrody byli teologowie, bibliści, filozofowie, prawnicy i artyści z różnych kontynentów i wyznań religijnych. Do tego roku było ich 30, wśród nich ks. prof. Waldemar Chrostowski w 2014 r.; Muti jest 31. laureatem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję