Składniki:
300 g fileta z kurczaka
jogurt naturalny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła klarowanego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy: 1 łyżki stołowej garam masala, 1 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczki sproszkowanego imbiru, sól
500 g krojonych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
100 ml gęstego mleczka kokosowego lub jogurtu greckiego
100 g ryżu basmati
1 łyżeczka kurkumy
pęczek świeżej kolendry
pęczek natki pietruszki
2 łyżki orzechów nerkowca
Wykonanie:
Mięso pokrój na kawałki, mocz pół godziny w jogurcie z sokiem z cytryny. Na patelnię typu wok wyłóż masło, wrzuć posiekane cebulę i czosnek, dodaj przyprawy: garam masalę, słodką paprykę, ostrą paprykę, sproszkowany imbir, sól.
Duś 1-2 min. Dorzuć wyjęte z jogurtu mięso – i duś ok. 10 min. Dodaj pokrojone pomidorki – i duś kolejnych 10 min. Dodaj mleczko kokosowe – i duś jeszcze przez kilka min. Podawaj z ugotowanym ryżem z dodatkiem kurkumy oraz posiekanej zieleniny i orzechów.
Pomóż w rozwoju naszego portalu