Reklama

Z zakonnej kuchni

Mus dyniowo-pomarańczowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
4 kg miąższu dyni piżmowej (bez skóry)
8 obranych pomarańczy
1 cytryna (tylko miąższ, bez białej skórki)
1 łyżeczki mielonego imbiru
2 szklanki (ok. 400 g) ksylitolu
1 łyżeczki kardamonu
1 cały kawałek cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 jabłko ze skórką

Wykonanie:
Dynię obierz i oczyść z pestek. Cały miąższ pokrój w drobną kostkę, przełóż do dużego garnka, zasyp ksylitolem i wymieszaj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko i dodaj je do dyni. Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 godziny, aż puszczą dużo soku. Dodaj przyprawy. Z laski wanilii wyjmij ziarenka i dodaj je razem z pustą laską, a cynamon wrzuć w całości. Postaw garnek z dynią na małym ogniu i zacznij podgrzewać. Cytrusy dokładnie umyj i sparz. 6 obranych pomarańczy pokrój razem z białymi błonkami w mniejsze cząstki i dodaj je do dyni. Obierz ze skórki cytrynę, pokrój miąższ bez błonek i również dodaj do dyni. Ze skóry z 2 obranych pomarańczy usuń wewnętrzną białą część, która daje gorzki smak, bardzo drobno ją pokrój i dodaj do gotującej się dyni. Owoce z dynią i przyprawami gotuj do momentu, aż większość soku odparuje. Gdy dżem uzyska gęstą konsystencję, wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i zmiksuj pozostałe składniki na gładki mus. Zdejmij z ognia. Gorący mus przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-09-30 11:17

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Głos rodzi się z milczenia

2025-12-18 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Adobe Stock

• Sdz 13, 2-7. 24-25a • Łk 1, 5-25
CZYTAJ DALEJ

Tarnów/Świdnica. Muzyczny sukces młodego organisty

2025-12-18 23:28

[ TEMATY ]

Świdnica

świdnickie studium organistowskie

Archiwum prywatne

Uczniowie Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy. Z dyplomami od lewej siedzą: Filip Zabrzewski i Paweł Krawczyk, wraz pedagogami

Uczniowie Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy. Z dyplomami od lewej siedzą: Filip Zabrzewski i Paweł Krawczyk, wraz pedagogami

Środowisko muzyki kościelnej diecezji świdnickiej ma powód do dumy.

Paweł Krawczyk, uczeń Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy, zdobył II miejsce ex aequo w XIII Ogólnopolskim Konkursie Organowym Uczniów Diecezjalnych Studium Organistowskich, który odbył się w Tarnowie pod koniec listopada.
CZYTAJ DALEJ

XVIII Konkurs na Wieczernikową Choinkę - drzewka już udekorowane

Świerki udekorowane przez dzieci na Jasnej Górze to już niemal stały bożonarodzeniowy zwyczaj. To w ramach Konkursu na Wieczernikową Choinkę, który odbywa się po raz 18-y, w tym roku pod hasłem: „70 lat Jasnogórskich Ślubów Narodu. Zobowiązanie, które trwa”.

Dziś przedszkolaki i uczniowie z ponad 30 placówek, losowali swoje drzewka i dekorowali własnoręcznie przygotowanymi ozdobami. Organizatorami tych wyjątkowych zmagań są: Jasna Góra i Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana” w Częstochowie przy wsparciu Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję