Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Podróże w naszej kuchni

W tym sezonie nie masz możliwości wypocząć na południu Europy? Spróbuj dań kuchni śródziemnomorskiej, które możesz przygotować samemu.

Niedziela Ogólnopolska 29/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Potrawy są proste w przygotowaniu oraz bardzo smaczne i pożywne. Dieta śródziemnomorska jest lekkostrawna jak również sycąca dzięki obfitości warzyw i owoców, świeżych ryb, owoców morza, oliwek czy oliwy z oliwek. „Kuchnia śródziemnomorska” to termin, który obejmuje kuchnie różnych krajów. Z tego powodu jest bardzo zróżnicowana. Oznacza to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Warto wprowadzić do swojej diety elementy tej kuchni – z pewnością wyjdzie to każdemu na zdrowie.

Panna cotta dla wegan i alergików

Składniki:
500 ml mleka kokosowego dobrej jakości (70% kokosu)
5 łyżek cukru pudru lub ksylitolu zmielonego na puder
1 laski wanilii
1 łyżeczki agaru
garść truskawek lub malin, borówek czy mango

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
Z laski wanilii wyjmij ziarenka (laski nie wyrzucaj). W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki poza truskawkami – dodaj też laskę wanilii. Podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. W tym czasie garść truskawek lub innych owoców zmiksuj na sos i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować, poczekaj minutę, następnie zdejmij z ognia i rozlej do przygotowanych naczynek. Zostaw na pół godziny do ostygnięcia, potem włóż do lodówki na dwie godziny. Podawaj z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
Aby panna cotta lepiej się złączyła, można dodać również łyżkę mąki ziemniaczanej.

Wegetariańskie ratatouille

Składniki:
3 cukinie
1 bakłażan
2 cebule
1 papryki czerwonej
1 papryki zielonej
1 papryki żółtej
7 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
4 pomidory
świeże oregano lub bazylia
1 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz

Wykonanie:
Umyj cukinię i bakłażana. Przekrój wzdłuż na pół i pokrój w grube plastry. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Oczyść papryki i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i delikatnie obsmaż plastry bakłażana. W osobnym rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż cebulę i lekko zrumień. Dodaj cukinię i paprykę i przesmaż, mieszając. Dodaj zrumieniony bakłażan i duś na małym ogniu. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Umyj pomidory, sparz wrzątkiem, aby łatwiej zdjąć skórkę, pokrój na ćwiartki i usuń twarde części. Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni, dodaj czosnek i pomidory i podduś. Połącz z resztą warzyw, podlej winem, dodaj posiekane zioła, sól i pieprz.
Duś na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
Przełóż na półmisek, układając kolorami, aby danie wyglądało estetycznie. Polej pozostałym sosem z rondla.

2020-07-14 09:42

Oceń: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łosoś pieczony z surówką z kiszonej kapusty

Składniki: 200 g łososia atlantyckiego szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku 1/2 cebuli 1/2 średniej marchewki 1/2 jabłka 220 g kiszonej kapusty 2 łyżki oliwy z oliwek
CZYTAJ DALEJ

Żywy Różaniec – modlitwa ludzi głęboko zjednoczonych z Maryją

2025-10-18 20:45

[ TEMATY ]

różaniec

pixabay.com

Po mroku Wielkiego Piątku, po ciszy i bólu Wielkiej Soboty przychodzi poranek, jakiego świat jeszcze nie znał. Grób jest pusty. Kamień odsunięty. Śmierć nie ma już ostatniego słowa. Jezus żyje. To nie tylko cud – to przełom w historii ludzkości. Jezus, który naprawdę umarł, praw dziwie zmartwychwstał. Z ciała umęczonego powstało nowe życie – przemienione, chwalebne, nieśmiertelne. Dla uczniów był to moment przemiany rozpaczy w radość, strachu w odwagę, zwątpienia w wiarę.
CZYTAJ DALEJ

Co ks. Popiełuszko mówi w objawieniach o swojej śmierci?

2025-10-18 19:01

[ TEMATY ]

wywiad

bł. ks. Jerzy Popiełuszko

dr Milena Kindziuk

© Ireneusz Korpyś

Dr Milena Kindziuk

Dr Milena Kindziuk

Francesca Sgobbi twierdzi, że od 16 lat objawia się jej ks. Jerzy. Że słyszy jego głos a czasem także go widzi. Zapisuje jego słowa. To kobieta o niezwykłej prostocie i głębokiej wierze, która czyni ją wiarygodnym świadkiem tych wydarzeń, jak twierdzą włoscy duchowni, którzy ją znają – mówi dr Milena Kindziuk, biografka bł. ks. Popiełuszki, wykładowca na UKSW w Warszawie.

Ireneusz Korpyś: Jest Pani współautorką – razem z ks. prof. Józefem Naumowiczem – książki „Niezwykłe objawienia ks. Jerzego Popiełuszki we Włoszech” – widziałem, że cieszyła się ogromnym zainteresowaniem na Targach Wydawców Katolickich. Ludzie chcą o tym czytać. Dlaczego?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję