Rzodkiewka to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się w Polsce wczesną wiosną.
Występują różne rodzaje rzodkiewek – różnią się kolorem, kształtem, a nawet smakiem. Wysoką wartość odżywczą mają również kiełki oraz liście rzodkiewki. Jeśli tylko masz dostęp do tej niepryskanej, z własnego ogródka – koniecznie wykorzystaj ją w potrawach. Świetnie sprawdza się jako baza do sałatek i koktajli. Zieloną barwę liście zawdzięczają chlorofilowi, który oczyszcza krew. Część korzenna rzodkiewki jest bogata w witaminy, szczególnie A, C oraz z grupy B, a także sole mineralne – żelazo, fosfor, cynk, potas i siarka. „Pierwiastek życia”, czyli potas, pomaga uregulować ciśnienie krwi i tętno, usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Siarka stanowi główny budulec łuski włosów i płytki paznokci. Rzodkiewkę można spożywać na surowo, również w postaci wyciśniętego soku. W czasie przeziębienia pomoże na bolące gardło, a nawet ułatwi odkrztuszanie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu