Reklama

Z zakonnej kuchni

Sernik z rodzynkami bez spodu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 kg białego sera
8 jaj
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru pudru
20 dag masła
1 cukier wanilinowy
starta skórka z 1 cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
2 łyżki mąki
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć, stopniowo dodawać żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie puszysta, dodać ser i dalej ucierać na jednolitą konsystencję, następnie: budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku (ok.170°C) przez ok. godzinę.
Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch sernika przyozdobić cytrynowym lukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-03-31 14:49

Oceń: +3 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Efektownie i smacznie

Rolada z mięsa to dobry sposób na urozmaicenie świątecznego posiłku.

Mięso nadziewamy, obwiązujemy kawałkiem bawełnianej nitki lub spinamy wykałaczkami, i już mamy smaczne, efektowne roladki. Aby zachwyciły one nie tylko formą, warto pomyśleć o ciekawym nadzieniu, ale można też wykorzystać to, co mamy akurat w lodówce. Jako nadzienie możemy wykorzystać warzywa, np. szpinak, zielony groszek, brokuły, papryki, suszone pomidory, a także orzechy, owoce, np. jabłka, śliwki, czy rodzynki, daktyle, sery – żółty lub pleśniowy, grzyby – świeże albo suszone. W tej kwestii możemy dać upust naszej wyobraźni i połączyć ze sobą wiele składników. Należy jednak pamiętać o jednym: nadzienie powinno być spójne, nie może wypaść z rolady podczas smażenia czy pieczenia.
CZYTAJ DALEJ

Castel Gandolfo: trzech kleryków pomaga w letniej rezydencji papieskiej

2025-07-16 12:51

[ TEMATY ]

Castel Gandolfo

Papież Leon XIV

trzech kleryków

letnia rezydencja

PAP

Papież Leon XIV w Castel Gandolfo

Papież Leon XIV w Castel Gandolfo

Przyjmowanie grup, witanie gości lub pielęgnacja ogrodu - trzech kleryków zajmuje się obecnie tymi zadaniami w Castel Gandolfo. Trzej kandydaci do kapłaństwa z Meksyku zgłosili się na ochotnika na miesiąc, aby pomóc w zapewnieniu sprawnego przebiegu pobytu papieża Leona XIV w letniej rezydencji papieskiej.

Ich zadania obejmowały już prace ogrodnicze i czyszczenie fontanny. Trzej młodzi mężczyźni przyjęli również grupy odwiedzających „Borgo Laudato si”, ośrodek zainicjowany przez papieża Franciszka na terenie papieskiej rezydencji w Castel Gandolfo, który oferuje kursy holistycznej ekologii.
CZYTAJ DALEJ

Bp Kleszcz: Maryja osłania nas swoim szkaplerzem!

2025-07-16 20:10

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

- Maryja daje nam szkaplerz. Chce, byśmy byli zaopiekowani, przygarnięci. Ona nas osłania - mówił bp Piotr Kleszcz we wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję