Składniki: 1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 batat
po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, słodkiej oraz kurkumy
ok. 300 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ze słoika)
150 ml bulionu
250 ml mleka kokosowego
100 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
Wykonanie: Na patelni rozpuść masło klarowane i zeszklij pokrojoną cebulę.
Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
Wrzuć na patelnię razem z pokrojoną papryczką chili. Smaż 3 min, mieszając, aby się nie przypaliło. Batat obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do reszty składników, dopraw solą i smaż również 3 min. Jeśli patelnia będzie zbyt sucha, dodaj masła lub nieco mleka kokosowego. Dodaj pozostałe przyprawy. Następnie dołóż ciecierzycę (z zalewą), mleko kokosowe oraz bulion. Wszystko razem zamieszaj i doprowadź do gotowania. Gotuj, najlepiej bez przykrycia, ok. 15 min, aż batat zmięknie. Na koniec dodaj szpinak. Wymieszaj wszystko razem i odstaw z ognia. Potrawę można podawać z kaszą jaglaną lub ryżem.
Już na początku grudnia zaczynamy wypiekać pierniczki oraz inne ciasteczka, które w puszce mogą przetrwać do świąt. Oby tylko wcześniej jakieś łasuchy się do nich nie dobrały :).
Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia –
sanktuarium w
Krakowie-Łagiewnikach
Jan Paweł II kanonizował siostrę Faustynę Kowalską 30 kwietnia 2000 roku.
Św. Faustyna urodziła się 25 sierpnia 1905 r. jako trzecie z dziesięciorga dzieci w ubogiej wiejskiej rodzinie. Rodzice Heleny, bo takie imię święta otrzymał na chrzcie, mieszkali we wsi Głogowiec. I z trudem utrzymywali rodzinę z 3 hektarów posiadanej ziemi. Dzieci musiały ciężko pracować, by pomóc w gospodarstwie. Dopiero w wieku 12 lat Helena poszła do szkoły, w której mogła, z powodu biedy, uczyć się tylko trzy lata. W wieku 16 lat rozpoczęła pracę w mieście jako służąca. Jak ważne było dla niej życie duchowe pokazuje fakt, że w umowie zastrzegła sobie prawo odprawiania dorocznych rekolekcji, codzienne uczestnictwo we Mszy św. oraz możliwość odwiedzania chorych i potrzebujących pomocy.
325 lecie konsekracji kościoła pw. Świętego Franciszka z Asyżu w Brzezinach
– Liturgia mówi wam, że nie możecie być ostatnim pokoleniem w tym łańcuchu! Tak samo dziś Pan Bóg rozgląda się za tymi, którzy wezmą na siebie odpowiedzialność za tę świątynię, za tę wspólnotę, a tak naprawdę – za losy wiary w kolejnym i kolejnym pokoleniu – mówił kard. Grzegorz Ryś.
Dokładnie 325 lat temu konsekrowano – a więc uroczyście oddano na wyłączność Panu Bogu – świątynię pw. Świętego Franciszka z Asyżu w Brzezinach, należącą najpierw do wspólnoty zakonnej, a dziś będącą kościołem parafialnym. Od wieków posługują tu ojcowie franciszkanie z Prowincji Matki Bożej Anielskiej.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.