Składniki:
• 20 dag mąki
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 szklanka zsiadłego mleka
• 1 jajko
• sól
• 40 dag rabarbaru
• cukier puder i cukier wanilinowy
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki (jeśli ktoś nie lubi kwaśnego, to lekko posłodzić i pozostawić na chwilę).
Przesiać mąkę, zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zsiadłe mleko, jajko i szczyptę soli. Zmiksować, by nie było grudek (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany).
Wsypać pokrojony rabarbar, wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na bardzo gorący tłuszcz i obsmażać racuszki z obu stron.
Podawać gorące, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.