Reklama

Z zakonnej kuchni

Babka wielkanocna – piaskowa

Babka piaskowa z polewą cytrynową lub oprószona cukrem pudrem będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Prosta i szybka do przygotowania. Świetna dla całej rodziny.

Niedziela Ogólnopolska 15/2019, str. 58

[ TEMATY ]

babeczki

designer491/fotolia.com

Składniki na ciasto:
• pół kostki masła (10 dag)
• pół kostki margaryny (12,5 dag)
• 20 dag cukru
• cukier wanilinowy (małe opakowanie)
• 5 jajek
• 20 dag mąki pszennej
• 10 dag mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• otarta skórka z pomarańczy
• 2 dag kakao

Polewa: łyżka wody, sok z ? cytryny, cukier puder

Wykonanie:

Reklama

Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy ubić na kremową masę. Następnie, ciągle ubijając, dodawać po jednym jajku. Do masy wsypywać naprzemiennie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej – skórkę pomarańczową.

Formę do babki (średnica 18 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto wlewać naprzemiennie warstwami, jasną i ciemną.

Piec w piekarniku w temp. 180oC ok. 1 godz.

Sok z cytryny zmieszać z wodą, dodawać cukier puder i intensywnie mieszać (dodać tyle cukru, by polewa była gęsta). Babkę udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.

2019-04-10 10:24

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Babeczki z pieczarkami

Siostra Ella, brygidka, gotować nauczyła się w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy oraz kulinarne ciekawostki, wyniesione z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie. Dziś Siostra poleca babeczki z pieczarkami.

CZYTAJ DALEJ

Sto pięćdziesiąt porcji!

2023-02-08 15:29

Małgorzata Pabis

Tym razem kucharze z restauracji Agape ugotowali pyszny kapuśniak.

Tym razem kucharze z restauracji Agape ugotowali pyszny kapuśniak.

    Po raz piąty Kościół Rektoralny Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach w ramach akcji „Zupa od św. Siostry Faustyny” zakupił i dostarczył do Dzieła Pomocy św. Ojca Pio sto pięćdziesiąt porcji zupy.

    Posiłki zostały dostarczone w środę, 8 lutego. - Tym razem kucharze z restauracji Agape ugotowali pyszny kapuśniak. Mamy nadzieję, że smakował on wszystkim, którzy od rana czekali w kolejce, by otrzymać coś ciepłego do zjedzenia, bo zima w Krakowie nie odpuszcza – mówi Małgorzata Pabis, rzecznik prasowy Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach i dodaje, że już za kilka dni, jeśli fundusze na to pozwolą, do Dzieła Pomocy św. Ojca Pio, zostaną dostarczone pączki w Tłusty Czwartek. - Wierzymy, że nasi darczyńcy nie zawiodą i uda nam się zrealizować i to zamierzenie – podkreśla.

CZYTAJ DALEJ

Sto pięćdziesiąt porcji!

2023-02-08 15:29

Małgorzata Pabis

Tym razem kucharze z restauracji Agape ugotowali pyszny kapuśniak.

Tym razem kucharze z restauracji Agape ugotowali pyszny kapuśniak.

    Po raz piąty Kościół Rektoralny Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach w ramach akcji „Zupa od św. Siostry Faustyny” zakupił i dostarczył do Dzieła Pomocy św. Ojca Pio sto pięćdziesiąt porcji zupy.

    Posiłki zostały dostarczone w środę, 8 lutego. - Tym razem kucharze z restauracji Agape ugotowali pyszny kapuśniak. Mamy nadzieję, że smakował on wszystkim, którzy od rana czekali w kolejce, by otrzymać coś ciepłego do zjedzenia, bo zima w Krakowie nie odpuszcza – mówi Małgorzata Pabis, rzecznik prasowy Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach i dodaje, że już za kilka dni, jeśli fundusze na to pozwolą, do Dzieła Pomocy św. Ojca Pio, zostaną dostarczone pączki w Tłusty Czwartek. - Wierzymy, że nasi darczyńcy nie zawiodą i uda nam się zrealizować i to zamierzenie – podkreśla.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję