Reklama

Z zakonnej kuchni

Gęsina na św. Marcina

W listopadzie wraca w Polsce tradycja podawania na stoły gęsiny podczas rodzinnych spotkań czy biesiad patriotycznych. Do rozpropagowania tego zwyczaju przyczyniła się akcja ruchu Slow Food „Gęsina na św. Marcina”. Przepis pochodzi od propagatorów tego ruchu.

Niedziela Ogólnopolska 45/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Grażyna Kołek/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
• 1 duża gęś owsiana
• 1 kg jabłek winnych
• 300 g suszonych śliwek
• przyprawy: sól morska, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
• kilka ząbków czosnku
• 200 ml wytrawnego czerwonego wina
• kieliszek koniaku

Wykonanie:
Sprawioną gęś marynujemy przez 24 godziny w chłodnym miejscu. W tym celu nacieramy gęś solą morską, dobrze wcierając ją na zewnątrz i od środka.
Następnie nacieramy mięso pozostałymi przyprawami, na końcu – potłuczonym liściem laurowym i zielem angielskim, i polewamy winem oraz kieliszkiem dobrego koniaku.
Z jabłek i śliwek przygotowujemy farsz. Nadziewamy nim gęś i dobrze wiążemy wykałaczkami i nicią. Wkładamy gęś do piekarnika i pieczemy ok. 3 godzin w temperaturze 150-170 oC.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2018-11-07 08:41

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa ze świeżych ogórków z zasmażką

SKŁADNIKI:
6 średnich ogórków gruntowych
4 nieduże ziemniaki
2 szklanki wody
1 pietruszka
1 średniej wielkości selera
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżeczki nasion kopru
Zasmażka:
łyżka masła
płaska łyżka mąki pszennej
1 szklanki śmietany (18-procentowej)
łyżka drobno posiekanego koperku

CZYTAJ DALEJ

19 maja odbędzie się 5. Ogólnopolska Pielgrzymka Kobiet na Jasną Górę

2024-05-05 11:08

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Episkopat Flickr

Pod hasłem „Pójdę ufna za Tobą” 19 maja odbędzie się 5. Ogólnopolska Pielgrzymka Kobiet na Jasną Górę. W ubiegłych latach pielgrzymka gromadziła w Częstochowie około 2,5 tys. kobiet z całej Polski.

Spotkanie na Jasnej Górze rozpocznie się o godz. 12 modlitwą Anioł Pański - poinformowało w niedzielę biuro prasowe Konferencji Episkopatu Polski.

CZYTAJ DALEJ

11 lat temu zmarła Maria Okońska – współpracowniczka Prymasa Tysiąclecia

2024-05-06 11:14

[ TEMATY ]

Maria Okońska

rocznica śmierci

Kadr z filmu „Spełniona w Maryi”

Maria Okońska z mamą

Maria Okońska z mamą

11 lat temu, 6 maja 2013 r., zmarła Maria Okońska, jedna z najbliższych współpracowniczek prymasa Stefana Wyszyńskiego, założycielka Instytutu Świeckiego Pomocnic Maryi Jasnogórskiej Matki Kościoła. „Mamy jedno życie, którego nie wolno zmarnować” – głosiła jej najważniejsza dewiza.

Urodziła się 16 grudnia 1920 r. w Warszawie. Nie mogła poznać swojego ojca, który zginął dwa miesiące przed jej urodzeniem w ostatnich dniach wojny z bolszewikami. Jego ciała ani miejsca pochówku nigdy nie odnaleziono. Wraz z siostrą bliźniaczką Wandą (zmarłą w wieku 3 lat) i bratem Włodzimierzem była wychowywana przez matkę Marię z Korszonowskich. Jej rodzice poznali się w 1916 r., w czasie przygotowań do pierwszych „legalnych” od 1831 r. obchodów uchwalenia Konstytucji 3 maja. Po latach wspominała, że te rodzinne tradycje patriotyczne zadecydowały o jej postawie w kolejnych dekadach służby Kościołowi.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję