Reklama

Z zakonnej kuchni

Czekolada na gorąco

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Rozgrzewająca z chili

Składniki:
• 200 ml mleka
• 100 ml słodkiej śmietanki (30 proc.)
• 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
• szczypta chili
• szczypta cynamonu
• 2 łyżki cukru

Wykonanie:
Mleko i śmietankę podgrzać w garnku, dodać cukier, cynamon i chili, podgrzewać, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać drobno posiekaną czekoladę i dalej podgrzewać, cały czas mieszając, przez kilka minut. Napój podawać z różyczką bitej śmietany, posypaną płatkami chili.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z blendera wysokoobrotowego

Składniki:
• 1 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
• kilka orzechów nerkowca
• 2 daktyle lub 2 morele (suszone)
• 1 łyżeczka kakao
• 3 szklanki mleka

Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać pozostałe składniki. W blenderze wybrać program „zupa”, zmiksować i podgrzewać przez 5 min.

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Wykonanie: Graziako

2017-10-18 11:03

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

O najgłębszych pragnieniach i klopsach w kwaśnicy - Biblia od kuchni

Bóg, podobnie jak stuletniemu Abrahamowi dał syna, tak i nam chce zrealizować największe pragnienia i marzenia. Jego dobroć potrafi wypełnić nasze serca aż po brzegi. Daj się zaprosić do krainy obfitości, w której Stwórca znając najgłębsze pragnienia Twojego serca i największe marzenia wychodzi im naprzeciw.

„Biblia od kuchni” to kulinarna podróż. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami. Dzisiaj kolejny przepis z serii „Niebiańska uczta”. Tym razem inspiracją zaczerpniętą z Biblii przez o. Adama była cielęcina. Poznajcie jej znaczenie oraz prosty w przygotowaniu i pyszny przepis Karola.
CZYTAJ DALEJ

Tarnów/Świdnica. Muzyczny sukces młodego organisty

2025-12-18 23:28

[ TEMATY ]

Świdnica

świdnickie studium organistowskie

Archiwum prywatne

Uczniowie Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy. Z dyplomami od lewej siedzą: Filip Zabrzewski i Paweł Krawczyk, wraz pedagogami

Uczniowie Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy. Z dyplomami od lewej siedzą: Filip Zabrzewski i Paweł Krawczyk, wraz pedagogami

Środowisko muzyki kościelnej diecezji świdnickiej ma powód do dumy.

Paweł Krawczyk, uczeń Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy, zdobył II miejsce ex aequo w XIII Ogólnopolskim Konkursie Organowym Uczniów Diecezjalnych Studium Organistowskich, który odbył się w Tarnowie pod koniec listopada.
CZYTAJ DALEJ

Relikwiarz z opolskiej katedry

2025-12-19 20:40

[ TEMATY ]

bp Andrzej Czaja

relikwiarz

katedra opolska

Diecezja Opolska

Biskup opolski Andrzej Czaja pieczętuje relikwiarz

Biskup opolski Andrzej Czaja pieczętuje relikwiarz

W kaplicy pw. św. Józefa w Kurii Diecezji Opolskiej odbyło się dziś nabożeństwo, podczas którego biskup opolski Andrzej Czaja zapieczętował relikwiarz, który jutro zostanie złożony w nowo poświęconym ołtarzu katedry opolskiej.

W nim znajdują się relikwie: Świętych Pierwszych Męczenników Świętego Kościoła Rzymskiego, św. Jacka, św. Jadwigi Śląskiej, bł. Bronisławy, bł. Czesława, bł. Marii Luizy Merkert oraz bł. Alojzego Ligudy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję