Składniki:
• 2 duże marchewki
• 1 czerwona papryka
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• ½ cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1l bulionu (może być z kostki)
• 1 łyżka startego imbiru
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, zmiażdżony czosnek i dusić ok. 10 min. Następnie dodać obraną i pokrojoną marchewkę, imbir, ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić do smaku. Zupę zmiksować, podawać z grzankami.
Wykonanie: Graziako