Składniki:
• 6 bananów
• 12,5 dag mąki pszennej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 12,5 dag płatków ryżowych (lub mąki ryżowej)
• 2 jajka
• 2 szklanki mleka
• olej do smażenia
• ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Płatki ryżowe zemleć na mąkę w młynku do kawy i połączyć z mąką pszenną. Wbić jajka, dodać cynamon i sól i wlewając stopniowo mleko, utrzeć mikserem na jednolitą masę. Odstawić ciasto na godzinę w chłodne miejsce. Banany obrać, przekroić wzdłuż. Połówki zanurzać w cieście i smażyć tak jak pączki – w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią, wyciągnąć z oleju i osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Wykonanie: Graziako