Reklama

Z zakonnej kuchni

Forszmak domowy

Forszmak to pyszna, rozgrzewająca, jednogarnkowa potrawa, dość pikantna i wyrazista. Danie przypomina w smaku i konsystencji sycący gulasz. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 2 cebule

• 1 puszka pomidorów w zalewie

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

• 50 dag wędliny (kiełbasa, boczek, okrawki rozmaitych wędlin – jak na bigos)

• 3 kiszone ogórki

• pół szklanki śmietany

• 1 łyżeczka mąki pszennej

• duża garść zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia, oregano)

• olej do smażenia

Wykonanie:

Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać rozgniecione widelcem pomidory i dusić na niewielkim ogniu ok. 5 min. Wędlinę pokroić w kostkę, dodać do sosu i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Ziemniaki oraz ogórki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zagotować. Doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do potrawy, zagotować. Obficie posypać zieleniną. Podawać na gorąco z pieczywem.

Wykonanie: Graziako

2016-11-16 10:54

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pasta broccoli

Cały świat podziwia bogactwo włoskiej kuchni, a przede wszystkim różnorodne potrawy z makaronów, pizze i risotta. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale też łatwe i szybkie w przygotowaniu. Słynny włoski makaron - spaghetti może być podawany z warzywami, różnego rodzaju serami, grzybami, owocami morza. Warunkiem udanej pasty jest makaron ugotowany al dente, oliwa extra virgin i świeże warzywa.

• 1 duży brokuł • 35 dag makaronu spaghetti • 1/3 szklanki oliwy extra virgin • 6 ząbków czosnku • sok z ½ cytryny • ¾ szklanki świeżo startego parmezanu • przyprawy: 1 łyżka soli, 2 łyżeczki płatków czerwonej papryki • kostki lodu
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: czy ta Pascha nas obchodzi?

2025-04-13 20:47

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

- Nic nie zbudujesz, bo cały czas patrzysz w przeszłość. Nie potrafisz obrócić się ku przyszłości. Cały czas siedzisz w Egipcie! - mówił kard. Grzegorz Ryś podczas rekolekcji. 
CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. Leszek Bajorski

2025-04-14 11:43

Karol Porwich/Niedziela

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję