Dla co piątej polskiej rodziny produkty takie jak olej, ryż, konserwy, słodycze to produkty z wysokiej półki, czyli trudno dostępne. Na terenie działania Radomskiego Banku Żywności znajduje się ok. 30 tys. osób potrzebujących właśnie tych produktów. Tym osobom może pomóc każdy, włączając się w Świąteczną Zbiórkę Żywności. W ubiegłym roku organizatorzy akcji zebrali prawie 26 ton darów w regionie radomskim.
Artykuły podarowane podczas Świątecznej Zbiórki Żywności trafiają do magazynu Banku Żywności. Są tam sortowane, ważone i liczone. Następnie produkty są przekazywane podopiecznym organizacji charytatywnych, które systematycznie wspierają najuboższych. Pomoc dociera do najuboższych z różnych grup. Są to m.in. rodziny wielodzietne, osoby bezdomne, chorzy i bezrobotni, którzy żyją w ubóstwie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Do akcji włączyły się również stowarzyszenia m.in. wolontariusze radomskiej Arki. - Celem akcji jest zebranie jak największej ilości żywności, która zostanie przekazana z okazji Świąt Bożego Narodzenia potrzebującym dzieciom, przede wszystkim objętych pomocą w Stowarzyszeniu Arka w Radomiu - wyjaśniła Agnieszka Banasik z Arki.
Świąteczna Zbiórka Żywności jest akcją organizowaną przez wszystkie Banki Żywności w Europie. W Polsce odbywa się nieustannie od 1997 roku. Jej celem jest zebranie jak największej ilości żywności, która w okresie przedświątecznym i noworocznym trafi do najbardziej potrzebujących osób w Polsce, a także wspomoże Banki Żywności w skuteczniejszej realizacji swojej misji - zmniejszania ubóstwa w Polsce.
Radomski Bank Żywności jest jedynym w Polsce związkiem stowarzyszeń, w skład którego wchodzi m.in. diecezjalna Caritas. Bank powstał z inicjatywy biskupa Jana Chrapka. Zbiórki organizuje od 2000 roku.