Reklama

Z zakonnej kuchni

Rolada szpinakowa

Pyszne i wykwintne danie, które fantastycznie wygląda na stole i może być prawdziwym hitem przyjęcia. Autorka przepisu – s. Teresa Labuda

Niedziela Ogólnopolska 47/2015, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

FomaA/pl.fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 5 jajek (białka osobno)

• 1 łyżka mąki

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• ½ paczki mrożonego szpinaku (najlepiej w kostkach)

• 1 serek chrzanowy

• 250 g wędzonego łososia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać sól, powoli wsypywać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.

Szpinak rozmrozić, odsączyć, dodać żółtka i wymieszać. Połączyć z białkami i mąką. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 min w temp. 180°C.

Po wyjęciu zawinąć roladę w ściereczkę lub papier. Gdy trochę przestygnie, rozwinąć, posmarować serkiem chrzanowym, rozłożyć łososia i zwinąć.

Tak przygotowaną roladę schłodzić w lodówce, podawać pokrojoną w plastry.

2015-11-18 08:42

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Efektownie i smacznie

Rolada z mięsa to dobry sposób na urozmaicenie świątecznego posiłku.

Mięso nadziewamy, obwiązujemy kawałkiem bawełnianej nitki lub spinamy wykałaczkami, i już mamy smaczne, efektowne roladki. Aby zachwyciły one nie tylko formą, warto pomyśleć o ciekawym nadzieniu, ale można też wykorzystać to, co mamy akurat w lodówce. Jako nadzienie możemy wykorzystać warzywa, np. szpinak, zielony groszek, brokuły, papryki, suszone pomidory, a także orzechy, owoce, np. jabłka, śliwki, czy rodzynki, daktyle, sery – żółty lub pleśniowy, grzyby – świeże albo suszone. W tej kwestii możemy dać upust naszej wyobraźni i połączyć ze sobą wiele składników. Należy jednak pamiętać o jednym: nadzienie powinno być spójne, nie może wypaść z rolady podczas smażenia czy pieczenia.
CZYTAJ DALEJ

Zabójstwo na Uniwersytecie Warszawskim: nie żyje portierka, ochroniarz w stanie krytycznym

2025-05-07 20:36

[ TEMATY ]

Warszawa

zabójstwo

PAP/PAP

Portierka zaatakowana przez 22-letniego sprawcę na kampusie UW miała ponad 60 lat. Ranny został także ochroniarz, który jest w stanie krytycznym – dowiedziała się PAP.

O godz. 18.40 na kampusie Uniwersytetu Warszawskiego przy Krakowskim Przedmieściu doszło do wydarzenia o charakterze kryminalnym – powiedział PAP kom. Rafał Rutkowski z Komendy Stołecznej Policji.
CZYTAJ DALEJ

Przewodniczący Episkopatu po wyborze Leona XIV: człowiek otwarty, który rozumie sprawy Kościoła

2025-05-08 20:01

[ TEMATY ]

abp Tadeusz Wojda SAC

nowy papież

Karol Porwich/Niedziela

Arcybiskup Tadeusz Wojda

Arcybiskup Tadeusz Wojda

To papież, który zna cały świat jako augustianin i misjonarz. Człowiek otwarty, który rozumie sprawy Kościoła - tak o kard. Robercie Prevoście ze Stanów Zjednoczonych, który wybrany dziś papieżem i przyjął imię Leon XIV, powiedział KAI przewodniczący Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda SAC.

Przewodniczący KEP wyraził radość, że do wyboru 267. papieża doszło tak szybko od rozpoczęcia konklawe.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję