Reklama

Niedziela Łódzka

Odżywiaj się zdrowo

Jak karmić dzieci

Niedziela łódzka 30/2015, str. 3

[ TEMATY ]

dzieci

dziecko

dieta

Anna Skopińska

Jolanta Krzyżanowska dietetyk

Jolanta Krzyżanowska
dietetyk

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Latem dieta dziecka powinna być urozmaicona. Monotonne żywienie może być przyczyną niedoborów witamin i składników mineralnych (m.in. żelaza, cynku, jodu). Przygotowując posiłki, należy dołożyć starań, by nie pomijać żadnych grup produktów spożywczych. W menu dziecka powinny znaleźć się: jaja, mleko i jego przetwory, chude gatunki mięsa, drobiu i ryb, różne rodzaje zbóż, warzyw i owoców, rośliny strączkowe i tłuszcze. Dzięki urozmaiconej diecie dzieci mają możliwość poznania nowych, ciekawych smaków.

Talerz z posiłkiem dziecka powinien być kolorowy. To pobudza apetyt, i szczególnie niejadki zachęca do jedzenia. Gwarantuje dostarczenie organizmowi składników odżywczych, zwłaszcza białka, witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego. Jeżeli posiłki będą atrakcyjne, smaczne i dostosowane kalorycznie i odżywczo, to dziecko nie będzie szukało przekąsek uzupełniających jego menu. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, dzieci powinny spożywać co najmniej 5 porcji różnych warzyw i owoców dziennie. Chociaż dzieci zazwyczaj lubią soki, nie należy podawać ich nadmiernie. Jeden raz dziennie w ilości nieprzekraczającej 200 ml (bez dodatku cukru), a dzieciom do 3. roku życia wyłącznie soki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Najlepiej wybrać wodę mineralną niskozmineralizowaną lub źródlaną. Trzeba ograniczyć napoje słodkie, nie podawać mocnej herbaty ani herbat aromatyzowanych. Latem można jogurt naturalny lub kefir zmiksować z dodatkiem świeżych truskawek, malin, jagód, gruszek, czy jabłek. Taką bombę witaminową przygotować codziennie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2015-07-23 13:30

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dieta a motywacja

Niedziela Ogólnopolska 25/2023, str. 44-45

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Psychodietetyk pomaga nam przyjrzeć się nie tylko zawartości talerza, ale także naszej relacji z jedzeniem i uczy, jak zdrowo się odżywiać. Rozmawiamy na ten temat z Emilią Pieńkowską.

Jolanta Marszałek: Dlaczego tak trudno jest schudnąć?

Emilia Pieńkowska: Najbardziej popularną metodą utraty nadmiernych kilogramów jest przejście na restrykcyjną dietę. Podchodzimy do niej zazwyczaj zero-jedynkowo – wszystko albo nic, tzw. białe lub czarne. Nie bierzemy pod uwagę ani naszych przyzwyczajeń, ani potrzeb, ani możliwości. W efekcie musimy dopasować się do diety i jakoś na niej wytrwać. Nawet gdy uda nam się zgubić kilka kilogramów, efekt nie jest długotrwały. Wraz z porzuceniem różnych nakazów dietetycznych i trzymania się jadłospisu pojawia się efekt jo-jo i znów nam kilogramów przybywa. Dzieje się tak, bo nie myślimy o odżywianiu jako o sposobie życia. Odchudzanie łączy nam się tylko z narzuconą dietą, która szybko się skończy, i wrócimy do starego sposobu odżywiania. Żeby dieta odniosła skutek, potrzebna jest zmiana nawyków żywieniowych. Każda zmiana, aby mogła się utrwalić, potrzebuje co najmniej 6 miesięcy stosowania oraz często metody małych kroków. Pomaga to w powrocie do nowych nawyków, nawet jeśli chwilowo coś nam się nie udaje. Poprawia również poczucie własnej skuteczności, które jest bardzo ważne w osiąganiu rezultatów.

CZYTAJ DALEJ

Pogrzeb bez Mszy św. w czasie Triduum Paschalnego

[ TEMATY ]

duszpasterstwo

pogrzeb

Eliza Bartkiewicz/episkopat.pl

Nie wolno celebrować żadnej Mszy świętej żałobnej w Wielki Czwartek - przypomina liturgista ks. Tomasz Herc. Każdego roku pojawiają się pytania i wątpliwości dotyczące sprawowania obrzędów pogrzebowych w czasie Triduum Paschalnego i oktawie Wielkanocy.

Ks. Tomasz Herc przypomniał, że w Wielki Czwartek pogrzeb odbywa się normalnie ze śpiewem. Nie wolno jednak tego dnia celebrować żadnej Mszy Świętej żałobnej. W kościele sprawuje się liturgię słowa i obrzęd ostatniego pożegnania. Nie udziela się też uczestnikom pogrzebu Komunii świętej.

CZYTAJ DALEJ

Wielki Czwartek [Wideo]

2024-03-28 17:07

Materiał prasowy

Rozpoczynamy Triduum Paschalne. Do wspólnego przeżywania tego czasu zapraszają Krzysztof Garczarek i Krzysztof Bagiński, czyli Organiści po godzinach. Gościnnie wspomaga ich ks. Mariusz Szypa - dyrektor Wydziału Katechetycznego Archidiecezji Wrocławskiej, a także Ceremoniarz Archikatedralny. W pierwszym odcinku specjalnym - poświęconym Wielkiemu Czwartkowi oraz jego wieczornej liturgii.

Zapraszamy do oglądania i posłuchania podcastu pod linkiem poniżej, oczywiście pod patronatem medialnym Niedzieli Wrocławskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję