Reklama

W wolnej chwili

KULtowy piernik papieża

Ulubione pierniki Jana Pawła II znalazły się na wystawie w Bibliotece Uniwersyteckiej KUL, wśród wielu poważnych eksponatów dokumentujących okres, gdy ks. prof. Karol Wojtyła był tam wykładowcą. Autorzy ekspozycji poświęcili sporo miejsca kulinarnym upodobaniom przyszłego Papieża, dzięki czemu możemy upiec piernik z oryginalnego przepisu, który zamieszczamy poniżej. W niedzielę 12 października obchodzimy w Polsce Dzień Papieski.

2025-10-12 08:15

[ TEMATY ]

Karol Wojtyła

profesor

KULtowy piernik

przepis

Monika Stojowska

Przepis na pierniki dla Profesora Wojtyły

Przepis na pierniki dla Profesora Wojtyły

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kawałek ciasta piernikowego w gablocie to nie przypadek. W czasach kulowskich Jan Paweł II bardzo lubił pierniki, które piekła Maria Wal, dawna „szefowa kuchni” w rektoracie Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Ciasto to tak bardzo smakowało Karolowi Wojtyle, że gdy został papieżem było wysyłane do Watykanu. Wystawę „Nasz Profesor – Papież Nadziei” można oglądać na IV piętrze siedziby Biblioteki w Lublinie.

Ziemniaki, minestrone i kremówki

Ze wspomnień i tekstów poświęconych kulinarnym upodobaniom papieża wiemy, że Jan Paweł II cenił prostotę. W Polsce jadał skromnie – jego ulubionym daniem były ziemniaki z kwaśnym mlekiem, które nazywał swoim wielkim przysmakiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jako papież często powtarzał, że „aby poznać kulturę danego kraju, trzeba również jeść to, co je ten naród”. Nie stronił więc od lokalnych potraw. We Włoszech chętnie sięgał po spaghetti z sosem pomidorowym, pieczoną cielęcinę czy warzywną zupę minestrone.

Największą jednak słabość miał do słodyczy – szczególnie lubił sernik, szarlotkę i oczywiście słynne kremówki. Wśród domowych wypieków nie mogło też zabraknąć kultowego piernika pani Marii. Kawę pijał rano i po południu.

Watykańska codzienność przy stole

Reklama

Jak wspomina kardynał Stanisław Dziwisz w książce „Świadectwo”, także w Watykanie, podobnie jak wcześniej w Krakowie, Jan Paweł II prowadził skromne życie. Nie posiadał wiele i nigdy o nic nie zabiegał. „Można powiedzieć, że jako papież był bogaty, ale dla siebie nie miał ani grosza” – zauważa kardynał Dziwisz.

W papieskim apartamencie posługiwały siostry sercanki – wszystkie Polki. Na co dzień podawano tam proste dania kuchni włoskiej: makaron, mięso z warzywami i wodę do picia. Wieczorem serwowano zupę i ryby. „Tylko podczas wielkich uroczystości wracała do łask kuchnia polska – wtedy siostry mogły się popisać” – wspomina kardynał Dziwisz. Wówczas pojawiał się barszcz lub inna zupa, słynny kotlet z ziemniakami i surówką, a na deser polskie ciasto.

Pamięć, która trwa - Dzień Papieski

Skromność i prostota Jana Pawła II, a przede wszystkim jego otwartość serca i gotowość do dzielenia się, pozostają nadal inspiracją dla wielu. Wciąż jest dla nas wzorem człowieka nadziei – tej samej, o której mówi tegoroczne hasło XXV Dnia Papieskiego: „Św. Jan Paweł II. Prorok nadziei”.

Święto to obchodzone będzie 12 października 2025 roku w całej Polsce i w środowiskach polonijnych. Tego dnia Fundacja „Dzieło Nowego Tysiąclecia” przeprowadzi tradycyjną zbiórkę na rzecz programu stypendialnego dla zdolnej i niezamożnej młodzieży z małych miejscowości.

Przepis pani Marii – ulubiony piernik profesora Wojtyły

Autorzy wystawy na KUL dotarli do przepisu, który opublikowany został na łamach „Dziennika Wschodniego” przez lubelskiego reportażystę Waldemara Sulisza. Dzięki temu możemy poznać recepturę na ciasto, które tak lubił ks. profesor Wojtyła:

„Pani Mario, a jaki to był piernik?

- Podać przepis?

- Proszę.

- Potrzebujemy 10 jaj, 35 dag cukru, 10 dag masła, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki karmelu,1 kg mąki, 0,5 litra tłustej śmietany, 0,5 kg gryczanego miodu, 2,5 dag sody i przyprawę do piernika. Miód trzeba zagotować z masłem i oliwą. Potem przez 20 minut ucierać żółtka z cukrem. Przestudzony miód wlać cienkim strumieniem do żółtek i dodać śmietanę. Do przesianej mąki wsypać sodę, dać ubitą pianę, wyrobić ciasto, dodać 2 łyżki karmelu i przyprawę do piernika. Piec 1 godzinę w temperaturze 150 stopni”.

Trudno powiedzieć, czy sekret piernika pani Marii tkwił w gryczanym miodzie, czy w serdeczności, z jaką go piekła. Pewne jest jedno – ten smak zapisał się w pamięci Jana Pawła II i stał się częścią opowieści o Świętym Papieżu, który lubił prostotę i cenił zwykłą, ludzką gościnność.

Oceń: +3 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dzień Albertyński w parafii św. Maurycego

2025-10-19 19:23

Marzena Cyfert

Dzień Albertyński w parafii św. Maurycego we Wrocławiu

Dzień Albertyński w parafii św. Maurycego we Wrocławiu

W parafii św. Maurycego siostry albertynki przybliżały charyzmat swojego zgromadzenia i specyfikę posługi we Wrocławiu.

Dzień Albertyński wpisuje się w obchody jubileuszu 800-lecia parafii. – Nie byłoby tego wielkiego jubileuszu, nie byłoby tej parafii, która istnieje już od 8 wieków, gdyby nie było wytrwałości pokoleń przed nami. Gdyby nie było ich pełnej ufności modlitwy, ofiary, zaangażowania w budowanie nie tylko tej pięknej świątyni, ale budowania wspólnoty parafialnej – mówiła s. Dobrawa Korzeniewska, albertynka.
CZYTAJ DALEJ

Abp Mourad: przebaczyłem tym, którzy mnie więzili i torturowali

2025-10-19 19:56

[ TEMATY ]

Abp Mourad

Vatican Media

Arcybiskup Jacques Mourad - syryjskokatolicki metropolita Hims, który był więziony i torturowany przez dżihadystów, powiedział PAP, że gorsza od cierpienia fizycznego była udręka psychiczna, jaką przeżył wtrącony do więzienia ze swoimi parafianami. Podkreślił, że przebaczył swoim oprawcom.

W sobotę syryjski duchowny otrzymał nagrodę Watykańskiej Fundacji Jana Pawła II. Ceremonia odbyła się w Watykanie.
CZYTAJ DALEJ

Papież: z całego serca zachęcam was do odmawiania różańca

2025-10-20 14:04

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

zachęta

odmawianie różańca

PAP

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Nowi święci są dla nas jasnymi znakami nadziei, ponieważ ofiarowali swoje życie z miłości do Chrystusa i braci - powiedział Papież spotykając się z pielgrzymami, którzy przybyli do Rzymu na wczorajszą kanonizację. Wspominając o św. Bartłomieju, „z całego serca” zachęcił do odmawiania różańca. „Kontemplując tajemnice Chrystusa oczami Maryi, dzień po dniu przyswajamy Ewangelię i uczymy się ją praktykować” - powiedział Ojciec Święty.

Leon XIV przypomniał, że św. Barłomiej Longo, apostoł Różańca i twórca sanktuarium w Pompejach, przeżył w swym życiu głęboką przemianę. „Nawrócony z życia dalekiego od Boga, poświęcił całą swoją energię na dzieła miłosierdzia cielesnego i duchowego, promując wiarę w Chrystusa i miłość do Maryi poprzez miłość do sierot, ubogich i zdesperowanych”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję