Składniki:
• 1,5 szklanki kaszy jaglanej
• 3 szklanki mleka
• 3 łyżki masła
• 1 łyżeczka soli
• 0,5 szklanki cukru
• 3 żółtka
• 2 łyżki rodzynek
• 1 łyżeczka cynamonu
• cukier puder do posypania
• tłuszcz i bułka tarta
Wykonanie:
Kaszę opłukać, odcedzić, wrzucić do wrzącego mleka, dodać sól i łyżkę masła, zamieszać i ugotować na sypko. Pozostałe masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ugotowaną kaszę wymieszać z masą maślano-żółtkową, dodać opłukane i osączone rodzynki oraz cynamon. Masę przełożyć do posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Zapiekać 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Podawać na gorąco lub na zimno.
Pomóż w rozwoju naszego portalu