Składniki:
50 dag mąki
25 dag masła roślinnego
10 dag cukru
5 dag drożdży
1 cukier wanilinowy
5 jajek - 2 całe i 3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Posiekać z mąką, solą, masłem. Dodać cukier, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieść ciasto (powinno być niezbyt ścisłe) i cienko rozwałkować, nadając mu kształt prostokąta. Kroić na płaty wielkości formy. Mak sparzyć, przekręcić trzy razy w maszynce. Rodzynki sparzyć i osączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Bakalie przesmażyć na maśle z cukrem i miodem, dodać mak i olejek migdałowy. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Foremkę wysmarować tłuszczem. Układać kolejno: płat ciasta oraz warstwę masy makowej - aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinno być ciasto. Przygotowaną stefankę odstawić na godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto podrosło. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec 45 min w temp. 180°C. Po upieczeniu polać czekoladą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu