Przepis pochodzi od s. Jaeslle, Hinduski, która po wstąpieniu do Zakonu Najświętszego Zbawiciela Świętej Brygidy przyjechała do Polski. Tu nauczyła się wypiekać wspaniałe polskie ciasta, a siostrom brygidkom przekazała przepis na ten smakołyk, który robiono u niej w domu.
10 łyżek cukru skarmelizować w rondlu. Poruszać rondlem tak, aby karmel utworzył glazurę na ściankach. Mleko, jajka i cukier wanilinowy wymieszać. Ubijać razem przez 10 minut. Masę wylać do rondla z glazurą. Rondel nakryć i wstawić do drugiego garnka z wrzątkiem. Gotować 3 godziny. Rondel wyjąć, masę wystudzić. Wyjąć na talerz, odwracając rondel do góry dnem.
W poniedziałek biskup Bulus Dauwa Yohanna, ordynariusz katolickiej diecezji Kontagora w Nigerii, potwierdził uwolnienie 130 uczniów i personelu porwanych ze szkoły podstawowej i średniej św. Maryi w Papiri 21 listopada. Ofiary te stanowiły część grupy 315 osób, które zostały uprowadzone nocą z terenu szkoły przez uzbrojonych napastników.
Według nigeryjskich władz, wszyscy uczniowie i personel związani z tą szkołą są już wolni. Wiadomość o uwolnieniu jako pierwszy podał w serwisie X rzecznik prezydenta Nigerii.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.