Agnieszka Dziarmaga
22 i 23 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni - „Piąty Świętokrzyski Festiwal Smaków”. Dla ducha będzie Msza św. Polowa o godz. 11, przy zabytkowym kościółku z Rogowa. W ciągu dwóch dni festiwalu będą m.in. wspominani twórcy ludowi, śpiewacy oraz muzycy, którzy odeszli w ciągu ostatnich 2 lat.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Świętokrzyski Festiwal Smaków to największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych. Do Tokarni przyjadą członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z regionalnych kuchni. Nie zabraknie wystawców z pysznymi miodami, serami, chlebem oraz olejami.
Reklama
Będą rękodzielnicy, którzy zaprezentują swoją ofertę wyrobów z drewna, łyka osikowego oraz wikliny. W Chałupie ze Złotnik odbędzie się wypiek podpłomyków.
22 maja 2021 r. rozstrzygnięty zostanie konkurs kulinarny „Smaki Dzieciństwa”. Do udziału wytypowano 30 potraw. Biorą w nim udział Koła Gospodyń Wiejskich oraz instytucje, które chcą zaprezentować swoje kulinarne osiągnięcia. Celem konkursu jest przybliżenie smaków dzieciństwa, kojarzonego zazwyczaj z beztroskimi wakacjami na wsi, a także potraw przypominających szczęśliwe chwile przy rodzinnym stole.
23 maja 2021 r. ok. godz. 16.00 organizatorzy zapraszają wszystkich chętnych na scenę, gdzie odbędzie się konkurs kulinarny. Wybrane zostaną także najpiękniejsze stoiska wystawców Festiwalu Smaków.
Organizatorami wydarzenia są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach, Echo Dnia i Muzeum Wsi Kieleckiej.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Andrzej Bętkowski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego.