Reklama

Wiadomości

Świąteczne pierniki – kulinarne dzieła sztuki

W adwentowy czas przygotowań do narodzin Bożej Dzieciny, zgodnie z odwieczną polską tradycją wpisał się zapach choinki, wigilijnych potraw i oczywiście świątecznych pierników, pachnących przyprawami korzennymi i miodem. Od 11 lat, w tę szczególną bożonarodzeniową scenerię wpisuje się młodzież z Katolickiej Szkoły Zawodowej, Specjalnej, Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich im. św. Antoniego z Padwy w Częstochowie, organizując międzyszkolny konkurs na „Bożonarodzeniowy wyrób cukierniczy”.

[ TEMATY ]

kuchnia

Wojciech Mśichowski

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Młodzi adepci sztuki cukierniczej, pod kierunkiem opiekunów, każdego roku wprowadzają jurorów w zaczarowany świat baśni, zaklęty w piernikowym cieście. Tegoroczne prace będące miniaturowymi dziełami sztuki przyciągały wzrok, kusiły smakiem, zachwycały pomysłowością i precyzją wykonania. Jak powiedział członek jury, aktor Adam Hutyra, wiele z nich mogłoby stanowić w powiększeniu scenografie do scenicznej baśni.

Koordynatorem konkursu jest dyr. Jolanta Wróblewska, a wszystko odbywa się przy wielkiej przychylności prezesa SPSK, Marii Chodkiewicz oraz dyrektora Katolickich Szkół, Wioletty Błasiak. Chociaż zdaniem jury na nagrodę zasłużyły wszystkie prace, jako najlepsze, zarówno w kategorii smakowej, jak i bożonarodzeniowej szopki z piernika, czy ozdoba świąteczna uznano dzieła uczniów I i II kl. cukiernik Katolickiej Branżowej Szkoły I stopnia SPSK im. św. Antoniego z Padwy w Częstochowie.

Pośród wyróżnionych znalazły się też: Szkoła Przysposabiająca do Pracy SPSK w Czerwiennym k. Zakopanego, Magdalena Stefanek z Zespołu Szkół Specjalnych nr 28 w Cz-wie, Sebastian i Kamil Stopka z Czerwiennego, czy Paulina Drobisz i Łukasz Kuziorowicz ze Szkoły Przysposobiającej do Pracy SPSK w Myszkowie. Zapach świątecznych pierników wraz z życzeniami uczniów SPSK - „Niech z nut świątecznych zapachów powstanie najpiękniejsza kolęda i czarem swej melodii spełni marzenia” powędrował do rodzinnych domów uczniów, a także do przyjaciół i sympatyków Szkół Katolickich.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2017-11-30 17:59

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pączki karnawałowe

Przed nami tłusty czwartek. W tym dniu zjedzenie pączka czy faworka jest niemal obowiązkiem. Może warto, zamiast kupować pączki w cukierniach czy marketach, samemu je przygotować według proponowanego przez nas przepisu...

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Gdy spożywamy Eucharystię, Jezus karmi nas swoją nieśmiertelnością

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 6, 52-59.

Piątek, 19 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Jezus jest dobrym pasterzem

2024-04-19 10:18

[ TEMATY ]

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Jesteśmy dziećmi mocnego i dobrego Boga. Jesteśmy domownikami Boga miłości, który jest gwarantem naszej wolności, tej prawdziwej.

Ewangelia (J 10, 11-18)

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję