„Opłatek powstaje z mąki i wody, ciasto trzeba dobrze wymieszać, nawet 20 minut. Jeden płat piecze się dwie minuty. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił” – opowiada Beata Przeklasa z Zakładu.
Reklama
W Błoniu piecze się głównie białe opłatki oraz w kilku kolorach, m.in. różowym, pomarańczowym, zielonym i żółtym.
„Tradycja mówi, że kolorowe opłatki są dla zwierząt gospodarczych. Dziś jest ich coraz mniej, więc i zwyczaj zanika. Jest on nadal podtrzymywany w Małopolsce. Z kolorowych opłatków cieszą się także dzieci” - dodaje Beata Przeklasa.
Uzyskane pieniądze z rozprowadzania opłatków są przeznaczone na utrzymanie tarnowskiego seminarium. W Błoniu znajduje się gospodarstwo rolne, gdzie m.in. hoduje się zwierzęta. Po raz kolejny na terenie parafii powstanie więc żywa szopka. Od Wigilii do Sylwestra w zagrodach będzie można oglądać m.in. osiołki, konie, lamy i wielbłądy.