Reklama

W wolnej chwili

Obiadowe różności

Co na obiad? Oto jest pytanie! Z podpowiedzią przychodzą ci, którzy stoją za każdym numerem Niedzieli i z którymi na co dzień mijamy się na naszych redakcyjnych korytarzach. Gwarantujemy, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ryba z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:

Reklama

?0,5 kg filetów ulubionej ryby ??
2 małe cebule ??puszka brzoskwiń ??
papryka konserwowa ??
2 łyżki keczupu ??
1 łyżka koncentratu pomidorowego ??
sól, pieprz do smaku ??
2 łyżki mąki pszennej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:

1. Ryby dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Smaż na niewielkiej ilości oleju.
2. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na niewielkiej ilości oleju.
3. Dodaj pokrojone w paski paprykę i brzoskwinie. Zalej sokiem z brzoskwiń.
4. Dodaj keczup, wymieszaj. Duś kilka minut.
5. Gorącą rybę wyłóż na półmisek, zalej sosem.

Tarta ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto: ??
20 dag mąki pszennej
??10 dag zimnego masła
??1 żółtko
??1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na farsz:
??40 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
??1 łyżka masła klarowanego
??paczka sera typu feta
??2 jajka
??kilkanaście pomidorków koktajlowych ??
2 ząbki czosnku
??sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

1. Z powyższych składników zagnieć ciasto, uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. (Ciasto można od razu rozwałkować, wylepić nim formę do tarty i włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika).
2. Wylep posmarowaną masłem formę ciastem, nakłuj widelcem. Piecz 20 min w 200°C. (Można wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i fasolę).
3. Podsmaż na maśle czosnek pokrojony w plasterki.
4. Dołóż poszatkowany szpinak i duś do momentu odparowania wody. Wystudź.
5. W misce rozbełtaj jajka, dodaj przyprawy, chłodny szpinak, rozkruszony ser. Delikatnie wymieszaj.
6. Wyłóż masę na podpieczony spód. Na niej ułóż pomidorki pokrojone na połówki.
7. Zapiekaj w temp. 180°C ok. 25 min. Tarta sprawdzi się jako obiad, ciepła kolacja albo zamiast kanapek do pracy.

Zapiekanka makaronowa

SKŁADNIKI:

??25 dag makaronu ??
1 brokuł lub mały kalafior
??1 mrożonka warzywna (najlepiej mieszanka chińska)
??2 piersi z kurczaka
??200 ml śmietanki kremówki
??1 jajko
??żółty ser
??sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione

Wykonanie:

1. Do gotującej się wody dodaj sól i olej, wsyp makaron. Gotuj ok. 5 min – makaron powinien być lekko twardy.
2. Brokuł/kalafior wrzuć do gotującej się wody i chwilę gotuj (brokuł/kalafior powinien być lekko twardy).
3. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, posól i usmaż na oleju.
4. Mrożonkę podgrzej na patelni.
5. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj sól, pieprz, zioła, jajko i wymieszaj widelcem.
6. W formie do zapiekania ułóż warstwowo: makaron, usmażony filet z kurczaka, brokuł/kalafior, makaron. Zalej śmietanką z ziołami i posyp startym serem.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na mniej więcej 20 min.

Skrzydełka w miodzie

SKŁADNIKI:

??1,5 kg (ok. 15 sztuk) skrzydełek z kurczaka ??
2 łyżki sosu sojowego jasnego ??
3 łyżki płynnego miodu
??2 łyżki przecieru pomidorowego
??przyprawa typu vegeta

Wykonanie:

1. Skrzydełka umyj, odetnij lotki. Przetnij każde na pół między kośćmi. Osusz ręcznikiem papierowym.
2. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy, miód, przecier pomidorowy i odrobinę vegety. Proporcje dobierz samodzielnie według smaku – jeśli wolisz, by marynata była słodka, dodaj więcej miodu, jeśli bardziej pomidorowa – więcej przecieru pomidorowego.
3. Skrzydełka starannie wymieszaj w marynacie i odstaw do lodówki. Najlepiej, jeśli przeleżą do następnego dnia.
4. Umieść skrzydełka na blasze piekarnika na papierze do pieczenia i piecz ok. godziny w temp. 180°C. Mięso ma być mocno zrumienione, wręcz czarne (co nie jest oznaką spalenizny!). Podawaj z ryżem.

2024-03-05 14:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Trujące dodatki

Z każdej strony otacza nas coraz więcej „chemii”, która jest szkodliwa dla naszego organizmu. Czego powinniśmy się wystrzegać?

Wiele przetworzonych produktów dostępnych na sklepowych półkach zawiera dodatki, które zwłaszcza w nadmiarze lub w towarzystwie innych substancji mogą być mocno szkodliwe dla zdrowia. Do obrotu są dopuszczane składniki, które w zwiększonej ilości czy np. u osób starszych, dzieci lub ze stwierdzonymi chorobami są wręcz trujące. Wykazano, że przeciętny Polak spożywa rocznie średnio ok. 2 kg dodatków do żywności, spośród ponad 300 dopuszczonych do obrotu, a wśród nich: konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, emulgatory czy stabilizatory. Nawet 70% diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przetworzona w warunkach przemysłowych, a to pokazuje wielki problem, z którym musi się zmierzyć przeciętny zjadacz chleba, gdyż konsumpcja niewielkiej ilości danej substancji jest dopuszczona, ale przez dużą ilości przetworzonych produktów żywnościowych łatwo możemy przekroczyć limit. Warto zatem czytać etykiety produktów spożywczych i mieć świadomość obecności toksyn, z którymi spotykamy się codziennie.

CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

[ TEMATY ]

św. Andrzej Bobola

Karol Porwich/Niedziela

św. Andrzej Bobola

św. Andrzej Bobola

Niezwyciężony atleta Chrystusa - takim tytułem św. Andrzeja Bobolę nazwał papież Pius XII w swojej encyklice, napisanej z okazji rocznicy śmierci polskiego świętego. Dziś, gdy wiara katolicka jest atakowana z wielu stron, św. Andrzej Bobola może być ciągle stawiany jako przykład czystości i niezłomności wiary oraz wielkiego zaangażowania misyjnego.

Św. Andrzej Bobola żył na początku XVII wieku. Ten jezuita-misjonarz przemierzał rozległe obszary znajdujące się dzisiaj na terytorium Polski, Białorusi i Litwy, aby nieść Dobrą Nowinę ludziom opuszczonym i religijnie zaniedbanym. Uwieńczeniem jego gorliwego życia było męczeństwo za wiarę, którą poniósł 16 maja 1657 roku w Janowie Poleskim. Papież Pius XI kanonizował w Rzymie Andrzeja Bobolę 17 kwietnia 1938 roku.

CZYTAJ DALEJ

Rzym: Papież Franciszek odwiedzi Kapitol

2024-05-11 13:55

[ TEMATY ]

Rzym

Papież Franciszek odwiedzi Wzgórze Kapitolińskie w Rzymie 10 czerwca o godzinie 9:00. Wiadomość, która została ogłoszona przez kapelana lokalnej policji Roma Capitale, ks. Massimo Cocci, podczas inauguracji nowego posterunku policji drogowej na Piazza del Campidoglio, została teraz potwierdzona przez Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

26 marca 2019 r., dokładnie dziesięć lat po ostatniej wizycie papieża na Kapitolu, papież Franciszek odwiedził Campidoglio - Kapitol. Ówczesna burmistrz Rzymu, Virginia Raggi (dziś burmistrzem jest Roberto Gualtieri), przyjęła papieża w Palazzo Senatorio, a następnie towarzyszyła mu w prywatnym spotkaniu w swoim gabinecie. Była także u jego boku podczas innych etapów wizyty, w tym ostatnim w Sali Juliusza Cezara, skąd papież zaapelował do Rzymu i Rzymian: "Niech Rzym, zapłodniony krwią męczenników umie czerpać ze swej kultury, ukształtowanej przez wiarę w Chrystusa zasoby kreatywności i miłości niezbędne do przezwyciężenia obaw, które grożą zablokowaniem inicjatyw i możliwych dróg. Mogą one sprawić, że miasto rozkwitnie, stanie się bardziej braterskie i stworzy możliwości rozwoju, zarówno obywatelskiego jak i kulturowego, gospodarczego i społecznego. Niech Rzym będzie miastem mostów, a nie murów!".

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję