Reklama

Dietetyk radzi

Kłopoty z tarczycą

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie polegające na tym, że tarczyca produkuje za mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Jak sobie pomóc?

Niedziela Ogólnopolska 36/2022, str. 48

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeśli zauważamy u siebie objawy takie jak: zmęczenie, zaparcia, jeśli często jest nam zimno, odczuwamy suchość skóry lub jej nadmierne rogowacenie (głównie łokci i kolan), widzimy przyrost masy ciała mimo braku zmian w naszej diecie i zmiany stylu życia, mamy problemy głosowe, bóle mięśni, a dodatkowo: nieprawidłowości w poziomie cholesterolu, problemy z wypadaniem włosów, miesiączkowaniem lub płodnością – warto udać się do endokrynologa.

Pacjenci z niedoczynnością tarczycy przeważnie wymagają leczenia syntetyczną lewotyroksyną (LT4). Należy pamiętać, że lek zawierający lewotyroksynę bardzo trudno się przyswaja. Dlatego tak ważne jest, aby przyjmować go na czczo, co najmniej 30 min przed śniadaniem. Popijamy go małą ilością wody o niskiej zawartości składników mineralnych, zwłaszcza wapnia; najlepsza jest woda niskozmineralizowana, źródlana lub przegotowana.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dieta

Ważnym elementem wspierającym leczenie jest odpowiednia dieta, której konkretne składniki odżywcze mogą łagodzić objawy choroby. Są to: jod, witaminy – D, A, E, z grupy B oraz cynk, selen, żelazo, kwasy omega-3. Dodatkowo, aby zapobiegać często współistniejącej insulinooporności, dieta powinna być bogata w błonnik, a dostarczane w pożywieniu węglowodany powinny charakteryzować się niskim indeksem glikemicznym.

Reklama

Warto zadbać o to, aby nasze posiłki zawierały pełnowartościowe białka stanowiące 15-25% diety (ryby, chude mięso, jaja, nabiał), które są źródłem tyrozyn; jest to wyjściowy substrat do syntezy podstawowego hormonu tarczycy – tyroksyny (T4). Tłuszcze powinny stanowić 20-30% diety i być głównie pochodzenia roślinnego (oleje roślinne – rzepakowy, lniany, z pestek dyni, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona). Warto zwrócić uwagę na podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pobudzają wątrobę do przemiany T4 w T3, zwiększają metabolizm ustroju oraz wrażliwość komórek na hormony tarczycy.

Podsumowując: warto, aby nasza dieta zawierała: ryby (makrela, łosoś, dorsz), owoce morza (skorupiaki, małże, ostrygi), chude mięso, mleko i jego przetwory, jaja, czosnek, orzechy, kakao, nasiona roślin strączkowych, tj. fasola, soczewica (namoczonych i wypłukanych przed gotowaniem), nasiona lnu, pestki dyni, mak, nasiona sezamu, pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby pszenne, płatki owsiane, grykę, olej lniany, oliwę z oliwek, olej z czarnuszki, natkę pietruszki oraz świeże warzywa i owoce.

2022-08-30 12:42

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Galbas: diecezja sosnowiecka jest do obsiania, a nie do zaorania

2024-05-08 17:47

[ TEMATY ]

diecezja sosnowiecka

bp Artur Ważny

Abp Adrian Galbas

Dominik Pyrek/diecezja.sosnowiec.pl

„Diecezja sosnowiecka nie jest do zaorania, tylko do nieustannego obsiewania” - powiedział abp Adrian Galbas w środę podczas obrzędu kanonicznego objęcia diecezji sosnowieckiej przez bp. Artura Ważnego. Uroczystość oraz podpisanie stosownych dokumentów miało miejsce w katedrze w Sosnowcu.

Abp Adrian Galbas zaznaczył, że Kościół sosnowiecki ma przed sobą przyszłość, „choć niektórzy specjaliści od wszystkiego uważają, że tak nie jest”.

CZYTAJ DALEJ

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość + Litania Loretańska

[ TEMATY ]

Matka Boża

Maryja

nabożeństwo majowe

loretańska

Majowe

nabożeństwa majowe

litania loretańska

Karol Porwich/Niedziela

Maj jest miesiącem w sposób szczególny poświęconym Maryi. Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, niezwykle popularne są w tym czasie nabożeństwa majowe. [Treść Litanii Loretańskiej na końcu artykułu]

W tym miesiącu przyroda budzi się z zimowego snu do życia. Maj to miesiąc świeżych kwiatów i śpiewu ptaków. Wszystko w nim wiosenne, umajone, pachnące, czyste. Ten właśnie wiosenny miesiąc jest poświęcony Matce Bożej.

CZYTAJ DALEJ

Bł. Carlo Acutis i Chiara Corbella Petrillo bohaterami nietypowego wyzwania w diecezji gliwickiej

Blisko 200 osób - dzieci, młodzieży i dorosłych - bierze udział w internetowym wyzwaniu „Poznaj Bożego człowieka" w diecezji gliwickiej. To część trwającego tam Kongresu Eucharystycznego. Poprzez udział w internetowej inicjatywie wierni poznają życie i dziedzictwo błogosławionego Carla Acutisa oraz służebnicy Bożej Chiary Corbelli Petrillo. „Tu wygrywa każdy, kto przy tej okazji duchowo się rozwinie, każdy, kto po prostu pozna wartościowego człowieka" - mówi Katarzyna Kłysik.

Inicjatywa miała być początkowo typowym konkursem poświęconym bł. Carlu (Karolowi) Acutisowi. To zmarły w 2006 roku nastolatek, wyniesiony na ołtarze przez Papieża Franciszka w 2020 roku. Jego kult na całym świecie szerzy się w niezwykłym tempie a w przypadku diecezji gliwickiej to właśnie urodzony w 1991 roku Włoch jest patronem Kongresu Eucharystycznego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję