Reklama

Konserwanty na talerzu

Do artykułów spożywczych, w których jest najwięcej chemii, należą też te najbardziej lubiane przez dzieci, np. chipsy.
Do czego jeszcze producenci dodają sztuczne dodatki?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwszą grupę stanowią BARWNIKI: E102, E104, E110, E122-E124, E127, E131, E132, E142, które znajdziemy w: napojach bezalkoholowych, zupach w proszku, galaretkach, dżemach, gumach do żucia, płatkach zbożowych oraz wyrobach piekarniczych i cukierniczych. Mają one działanie alergizujące, powodują nadpobudliwość i dekoncentrację, są rakotwórcze i niebezpieczne dla alergików.

Środkami konserwującymi są: KWAS BENZOESOWY E210 oraz BENZOESANY E211-213. Występują one w: konserwach rybnych, koncentratach pomidorowych, galaretkach, sokach warzywno-owocowych i margarynach. Wykazują działanie rakotwórcze oraz mogą wywoływać reakcje alergiczne. E210 jest niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W suszonych owocach, wiórkach kokosowych, przyprawach i przetworach ziemniaczanych znajdziemy DWUTLENEK SIARKI E220 oraz SIARCZANY E221-E224, E226-E228. Wykazują one działanie niekorzystne dla układu krwiotwórczego (powodują stratę witaminy B12), wyzwalają reakcje alergiczne, nudności i bóle głowy.

Reklama

W wędlinach, mięsach i rybach, najczęściej zapakowanych w plastik, stosuje się AZOTYNY: POTASU E249 i SODU E250. Mają działanie rakotwórcze i są niebezpieczne dla kobiet w ciąży, a E250 dodatkowo utrudnia transport tlenu przez krew.

Otyłość oraz nadciśnienie tętnicze mają źródło m.in. w spożywaniu żywności zawierającej GLUTAMINIAN SODU E621. Znajduje się on w: koncentratach spożywczych, sosach i daniach w proszku, przyprawach, zupach w proszku, konserwach i wędlinach.

2020-03-10 10:34

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Częstochowa: zebranie Rady ds. Środków Społecznego Przekazu Konferencji Episkopatu Polski

[ TEMATY ]

media

episkopat

abp Wacław Depo

zebranie

rada

Ks. Mariusz Frukacz

Pod przewodnictwem abp. Wacława Depo 5 maja br. na Jasnej Górze odbyło się zebranie Rady ds. Środków Społecznego Przekazu Konferencji Episkopatu Polski.

CZYTAJ DALEJ

Otwarto akta procesu beatyfikacyjnego Stanisławy Leszczyńskiej

2024-05-09 11:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archidiecezja Łódzka

Dokonano urzędowego otwarcia akt procesu beatyfikacyjnego Sługi Bożej Stanisławy Leszczyńskiej.

CZYTAJ DALEJ

Włochy: pielgrzymka dzieci do Lourdes

2024-05-09 16:32

[ TEMATY ]

dzieci

Lourdes

Ks. Daniel Marcinkiewicz

Włoskie dzieci przygotowują się na spotkanie z Matką Bożą w Lourdes. Po pandemicznej przerwie wyruszy pierwszy pociąg wiozący małych pielgrzymów do francuskiego sanktuarium. Pielgrzymka organizowana jest przez organizację UNITALSI, która od ponad 100 lat organizuje dla niepełnosprawnych i chorych pielgrzymki do Lourdes i innych międzynarodowych sanktuariów Europy.

Pociąg wyruszy 16 maja i zabierze 175 chorych i niepełnosprawnych dzieci, którym towarzyszyć będą rodzice, wolontariusze, lekarze i księża. Mali pielgrzymi pochodzą ze szpitali pediatrycznych w całych Włoszech. „Będzie to pierwsza pielgrzymka dzieci po pandemii” - powiedział prezes UNITALSI, Rocco Palese.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję