Reklama

Z zakonnej kuchni

Kluski parowane – pampuchy

Kluski na parze, zwane też w zależności od regionu pampuchami lub buchtami, to mięciutkie drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Można je podawać na słodko lub na słono. Można je też nadziewać.

Niedziela Ogólnopolska 2/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

lcc54613/pl.fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 50 dag mąki

• 4 dag drożdży

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 200 ml mleka

Reklama

• 1 łyżeczka cukru

• 5 dag masła

• 2 jajka

• 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Mleko podgrzać, przelać do większej miski, dodać drożdże i je rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (należy je zagniatać przynajmniej 10 minut – ciasto ma być idealnie gładkie). Odstawić ciasto do wyrośnięcia (na ok. godzinę). Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrobić ciasto (ok. 5 minut). Gdyby zbytnio lepiło się do rąk, należy je podsypać mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i lekko spłaszczyć dłońmi. Przy pomocy szklanki wycinać kółka i formować z nich kule. Pozostawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Gotowanie na parze: Do dużego garnka wlać wodę – do połowy wysokości, wierzch garnka przykryć gazą i szczelnie przytwierdzić ją do boków garnka (np. sznurkiem) lub użyć gotowego sitka. Kluski wkładać partiami. Garnek szczelnie nakryć dużą, wysoką miską. Parować przez 7-8 minut.

2018-01-10 10:56

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

Kwaśnica to regionalne danie góralskie, serwowane zarówno w schroniskach, jak i w karczmach pod Giewontem. Przypomina trochę tradycyjny kapuśniak, choć niektórzy twierdzą, że jest od niego smaczniejsza. Aby uzyskać jej właściwy smak, trzeba koniecznie ugotować ją na wędzonych żeberkach. Kwaśnica jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonałą na chłodne dni.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 21.): Egoista

2024-05-20 20:44

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co Komunia ma wspólnego z egoizmem? Czy można ją przyjmować „w czyjejś intencji”? Jaką rolę odgrywa w niej Matka Boża? Czym się różni kolejka od procesji? I co właściwie mają zrobić osoby, które aktualnie nie mogą przystępować do Komunii? Zapraszamy na dwudziesty pierwszy odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o przyjmowaniu Ciała Chrystusa z Maryją i tak, jak Ona.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Matko Zasypiająca, módl się za nami...

2024-05-21 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Przed nami Bazylika Mariacka, która skrywa w sobie wiele skarbów. Jednym z nich jest ołtarz Zaśnięcia Najświętszej Marii Panny jest jednym z najwybitniejszych dzieł późnogotyckiej sztuki rzeźbiarskiej w Europie.

Rozważanie 22

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję